service
Microservices
A mikrosservices, magyarul mikroszolgáltatási architektúra egy olyan megközelítés, amely egyetlen alkalmazást kis szolgáltatásokból álló csomagként épít fel. Ezek a szolgáltatások mindegyike saját eljárásban fut, és könnyű mechanizmusokkal, gyakran HTTP-alapú alkalmazásprogramozási interfészekkel (API) kommunikál. A mikroszolgáltatások általában egy-egy konkrét üzleti feladatot lát el, így az alkalmazás teljes funkcionalitása az ilyen apró, specializált szolgáltatások összessége.

Ez az implementációs megközelítés számos előnnyel jár:

  • Skálázhatóság: A mikroszolgáltatások lehetővé teszik az alkalmazás különböző részeinek független skálázását, ami rugalmasabb reakciót tesz lehetővé a változó igényekre és a növekvő terhelésre.
  • Függetlenség: A különböző mikroszolgáltatások elkülönített fejlesztési és üzemeltetési ciklusokkal rendelkeznek, így minimalizálva a rendszer egészére gyakorolt hatásokat egy adott szolgáltatás változásai esetén.
  • Technológiai diverzitás: Az egyes mikroszolgáltatások különböző technológiákon és nyelveken épülhetnek fel, lehetővé téve a legjobb megoldások kiválasztását az egyes részekhez.
  • Rugalmasság: A mikroszolgáltatásoknak köszönhetően könnyebb új funkciókat bevezetni vagy meglévőket módosítani, anélkül hogy az egész alkalmazást érintené a változás.
Hibatűrés és skálázhatóság: Mivel a mikroszolgáltatások elkülönülnek egymástól, egy-egy hiba vagy terhelésnövekedés nem befolyásolja az egész alkalmazást, csak az érintett szolgáltatást.